Terugblik op geslaagde donateurs- en vriendendag
Op zaterdag 6 november was het eindelijk zover: de Stichting ABaCus Donateurs- en vriendendag. Aan het begin van de middag verzamelden circa 20 belangstellenden zich in Het Brandpunt om in een informele setting geïnformeerd te worden over de activiteiten van Stichting ABaCus en over de ontwikkelingen bij het AMO Programme.
Na een kort welkomswoord van voorzitter Rik werd het lunchbuffet geopend en kon iedereen, onder het genot van een broodje en een kop soep, bijpraten. Bijvoorbeeld met Henk en Joa Bosch-Mulder; ze zijn nog steeds kartrekkers van nieuwe activiteiten binnen het AMO Programme.
De ‘aftrap’ van de middag door de voorzitter.
Het formele deel van het programma startte met een overzicht van de projecten die Stichting AbaCus de afgelopen periode heeft ondersteund. In zijn presentatie ging Bert in op een aantal projecten, zoals:
- de uitbouw van de AMO verfspuiterij (spraying area) – een project dat in samenwerking met Ghana Vice Versa is gerealiseerd
- de aankoop van een nieuwe pickup truck voor AMO
- de uitbreiding van de Abepotia werkplaats van AMO met een trainingsruimte – dit is een nog lopend project
De presentatie van de vernieuwde Stichting AbaCus website was het volgende onderwerp op de agenda. Onder begeleiding van Paul ontstond een discussie over de vragen “Wie van jullie zoekt online naar informatie over Stichting ABaCus?” en “Kun je de informatie vinden? Wat ontbreekt eventueel aan informatie?”. De aanwezigen willen vooral periodiek op de hoogte blijven van de activiteiten van de stichting en van AMO. Via de website of Facebook, maar nog liever via een nieuwsbrief of een mailtje.
Namens de werkgroep Onderwijs, gaf Hieke een overzicht van activiteiten en resultaten van de afgelopen paar jaren. De werkgroep is daarin een soort van mee-denktank (voor AMO) geworden en heeft minder de focus gehad op het binnenhalen van vrijwilligers. Dit is deels door de COVID-19 situatie zo gegroeid. De werkgroep heeft met AMO meegedacht hoe de basistraining, active learning, kan worden uitgebouwd naar een groter en duurzamer geheel van trainingen. Daarbij heeft de werkgroep AMO geadviseerd om hierbij Ghanese trainers zoeken en de (schaarse) Nederlandse vrijwilligers in een train-de-trainer rol te zetten. Tegelijkertijd introduceerde het GES/Ghanese ministerie van onderwijs in 2019 een nieuw onderwijsbeleid, wat zich kenmerkt door het toepassen van de zogenaamde 21- eeuwse vaardigheden. Kortom, het tij is mee om active learning op grotere schaal in te gaan zetten en dat heeft een stroomversnelling opgeleverd in het denken over de inzet van Ghanese trainers/trainingscentrum.
In het laatste deel van het formele programma hebben Henk en Joa de aanwezigen bijgepraat over de AMO activiteiten, maar ook over hun eigen toekomst. Hun presentatie werd gestart met een mooi filmpje met o.a. drone beelden (zie link: Youtube) over AMO en de levering van 400 pakketten met Learning Materials aan scholen in Noord-Ghana, als onderdeel van de GES order. Vervolgens heeft Henk uitgelegd wat het belang is voor AMO om te transformeren naar een business (naast een NGO): de lange termijn focus. Zie ook dit nieuwsitem (link: Ontwikkelingen bij AMO Programme in augustus 2021 – Stichting ABaCus). Tussen de uitleg werden leermiddelen uitgedeeld en werden de aanwezigen uitgenodigd (of uitgedaagd?) om met de middelen te gebruiken en zelf de combinatie van leren en spelen te ervaren!
Deelnemers aan de middag ervaren zelf ‘active learning’
Het laatste uurtje was gereserveerd voor het napraten over de verschillende presentaties en verhalen.
Nakaarten over de vriendendag
Het bestuur kijkt terug op een geslaagde middag en hoopt op een volgende donateurs- en vriendendag nog meer belangstellenden te inspireren om mee te denken met Stichting AbaCus en AMO.
Het bestuur en Henk en Joa kijken terug op een zeer geslaagde middag