• info@stichtingabacus.nl

AMO leidt ‘timmervrouwen’ op uit eigen land. Stiching Klaas Dijkstra Fonds helpt hier mee.

AMO leidt ‘timmervrouwen’ op uit eigen land. Stiching Klaas Dijkstra Fonds helpt hier mee.

Zoals in een ander nieuwsitem gezegd, het AMO Programme maakt sinds 2019 een snelle groei door. Daarmee groeit ook haar bekendheid en neemt de vraag naar productie toe.

Omdat het lastig is goed personeel te krijgen en het AMO Programme tegelijk geschikt is om mensen op te leiden, zocht zij ook naar stagiairs ‘ bouwkunde’ en /of ‘houtbewerking’ . Via contacten van Henk en Joa Bosch kwam AMO o.a. uit bij het WEE-North (https://www.alineainternational.com/wee-north/). Jonge vrouwen uit Noord Ghana die tot nu toe geen toekomst hadden, hebben een beroepsopleiding aangeboden gekregen die gender-doorbrekend moet werken. In dit geval dus een technische opleiding houtbewerking van ongeveer 8 weken. Een eerste lichting van vier meiden heeft een half jaar betaalde werkervaring opgedaan bij het AMO Programme. Baanbrekend voor zowel de meiden zelf (ver van huis), voor hun ouders (is het veilig?) én voor AM (ineens een uitbreiding van de staf met vier nieuwelingen,hoe de jonge dames te huisvesten?). Het sloeg zo goed aan dat AMO Business inmiddels met de derde  groep stagiairs werkt.

Het toeval wilde dat Jan en Sini Boter-Dekker uit Groningen in Ghana waren als vrijwilliger voor AMO-Programme, tijdens de eerste lichting ‘timmervrouwen’. Zij hebben de complete staf, samen met Joa, een workshop Active Learning gegeven, zodat zowel de reguliere staf als de timmervrouwen inzicht kregen in het waarom ze leermiddelen maken. Dat sloeg aan.

Jan en Sini hadden het Klaas Dijkstra Fonds uit Groningen benaderd voor een donatie en met succes.Dit fonds ondersteunde met name jongeren die opgeleid worden in een technisch beroep dat tegelijk een kunstvorm ondersteunt en liefst ook nog in derde wereld landen. Zie www.klaasdijkstrafonds.nl.

De bedoeling is dat het AMO Programme een’ in service training’ ontwikkelt waarin wordt uitgelegd hoe stagiairs en/of werknemers in opleiding intern verder op te leiden voor deze specifieke vorm van houtbewerking. Aldoende doet het AMO Programme nu ervaring op met deze jongeren en komend jaar moet hier een training uit ontstaan.

Het fonds heeft zich inmiddels opgeheven, maar niet nadat zij ook een flinke donatie hebben gedaan aan de stichting Gered Gereedschap en dan in het bijzonder voor projecten in Ghana. Bij voorbaat hartelijk dank!